Artikelen downloaden over ontslag en mobiliteit

Ontslag-maak er werk van, Caroline Harder en Ciska Pittie.

Mensen ontslaan. Hoe doe je dat?, Sprank september 2011.
Bezuinigen leidt tot reorganiseren leidt tot... Mensen ontslaan. HOE doe je dat?

Werkloze heeft meer steun nodig, Binnenlands Bestuur, 15 mei 2009
"Wie werkloos wordt, loopt een zware psychische klap op. Volgens [...] het Trimbosinstituut kan preventief optreden bij werkloosheid veel leed voorkomen. [...]
‘Je baan verliezen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven en uit onderzoek blijkt dat mensen zo’n klap moeizaam te boven komen. Het blijkt mensen extra zwaar te vallen daarmee om te gaan, het geeft echt een enorme dip in het welbevinden.’"

Slachtoffers van recessie helpen aan nieuw werk, artikel in Trouw, Frank Beijen.
"Outplacement begint vaak met tests en begeleiding door een psycholoog. Behalve het bepalen van de wensen van de deelnemers is ook het opnieuw opbouwen van zelfvertrouwen belangrijk [...] Deelnemers hebben vaak een ingrijpend arbeidsconflict achter de rug.”

Ontslag doet pijn, artikel in BND (CNV Bedrijvenbond), Miloe van Beek, nov 2009.
"Dank zij de crisis loopt het aantal werklozen razendsnel op. 'Bijna iedereen die zijn baan kwijtraakt, moet door een rouwproces'. Wat is de impact van ontslag?"

Run op ontslagcursussen, artikel in de Limburger, GPD, 26 sep 2009.
"Managers melden zich massaal aan voor trainingen en cursussen om te leren hun bedrijf door crisistijd te loodsen. Aanbieders van managementcursussen merken een sterke toeloop, blijkt uit een rondgang. Dat loopt uiteen van chefs die aanhikken tegen ontslaggesprekken tot leidinggevenden die moeite hebben de achterblijvers na een reorganisatie te motiveren."

Ontslag kan zelfs een sterke kerel breken, artikel in Trouw, Westerink en van Wielink, 22 juni 2009.
"Honderdduizenden werknemers in ons land staan op het punt hun baan kwijt te raken, maar aandacht voor de soms ingrijpende gevolgen van dit grote verlies is er niet. Rouwen om je baan is blijkbaar voor watjes."

Help, ik ben ontslagen, artikel in VK Banen, Katrijn de Ronde, 14 april 2009.
"Het kan hard aankomen: ineens sta je op straat, ondanks een vast contract en een keurige staat van dienst. Veel ontslagen mensen zijn met hun baan ook een deel van hun identiteit kwijt. Maar voor sommigen is het ronduit een blessing in disguise."

Survivor syndroom, artikel in Intermediair, redactie, 5 maart 2009.
"Massaontslag schaadt ook werknemers die hun baan mogen houden. Bij reorganisaties gaat de aandacht vaak allereerst uit naar de werknemers wier banen sneuvelen. Uit een studie [...] blijkt echter dat het effect van afslankoperaties op achterblijvers ook aanzienlijk is. Wordt deze groep emotioneel verwaarloosd, dan kan ‘survivor syndroom’ de kop opsteken. Deze kwaal kenmerkt zich [...] door ‘baanonzekerheid, een vermindering van betrokkenheid, inzet, werktevredenheid en vertrouwen in het management’."

Ontslaan met meer gevoel, artikel in Het Financieele Dagblad, Cozijnsen en van Wielink, 10 jan 2009.
"Begeleiden van boventallige medewerkers bij hun rouwproces als gevolg van ontslag is een verantwoordelijkheid waaraan werkgevers zich niet mogen onttrekken."