Alarm om schrikbewind bij Europees patentbureau na 5e su´cide
Terug

"Verziekte arbeidsomstandigheden hebben volgens vakbond Suepo mogelijk bijgedragen aan de vijfde suïcide in drie jaar tijd bij het patentbureau."

"Al eerder sloegen personeelsvertegenwoordigers alarm over het schrikbewind dat de Franse EOO-topman Benoît Battistelli zou voeren. De werkdruk is onder zijn leiding enorm opgevoerd, stelt Suepo, en wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden worden door Battistelli eenzijdig doorgedrukt. Wie zich kritisch uitlaat, kan represailles verwachten."

"Nederland heeft met een aantal andere lidstaten zijn zorgen geuit over het verharde sociale klimaat binnen de EOO. 'Mede naar aanleiding van deze signalen is er een 'social dialogue' tussen management en personeelsvertegenwoordigers gestart', schreef staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in juli aan de Tweede Kamer."

"Het is voor de vijfde keer in iets meer drie jaar tijd dat een EOO-medewerker suïcide pleegt. In 2013 sprong een medewerker onder werktijd van de zevende etage van het kantoor in Rijswijk. De andere drie gevallen van zelfmoord betroffen medewerkers van het EOO-hoofdkantoor in München."

"Vakbond Suepo trekt in de brief een vergelijking met de situatie bij France Telecom, dat in 2008 en 2009 werd geteisterd door een zelfmoordgolf onder het personeel."

Bron: Volkskrant, Anneke Stoffelen 10 september 2015