Van Werk Naar Werk systemen moeten beter
Terug

"Werkgevers en vakbonden zouden gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten nemen voor begeleiding van werk naar werk. Systemen hiervoor zouden in CAO's vastgelegd moeten worden.

Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Irmgard Borghouts-van de Pas. De promovenda deed onderzoek naar systemen ter bevordering van werkzekerheid in vier Europese landenWerkgevers en vakbonden zouden gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten nemen voor begeleiding van werk naar werk. Systemen hiervoor zouden in CAO's vastgelegd moeten worden.

Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Irmgard Borghouts-van de Pas. De promovenda deed onderzoek naar systemen ter bevordering van werkzekerheid in vier Europese landen.

Ondersteuning voor alle werknemers
Borghouts-van de Pas concludeert dat een actievere rol van Nederlandse vakbonden en werkgeversorganisaties, zoals bijvoorbeeld in Zweden, gewenst is. Een ander belangrijk aandachtspunt voor Nederland is dat VWNW ondersteuning beschikbaar zou moeten zijn voor alle werknemers. Dus niet alleen voor mensen die werkzaam zijn bij grote bedrijven en onder een sociaal plan vallen of een vaste werkgever hebben. In Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk kunnen kleine bedrijven zich aansluiten bij de VWNW initiatieven. In Oostenrijk mogen ook mensen met een tijdelijk contract toetreden tot een arbeidsstichting wanneer hun contract vanwege economische redenen niet wordt verlengd."

Bron: over duurzame inzetbaarheid.