Troostnummer Intermediair
Terug

"Wanneer aan ellende weinig te doen valt, rest slechts troost. Troost die mensen in moeilijke tijden vaak zoeken bij familie, tradities en soms religie. En hopelijk bij dit speciale Intermediair-Troostnummer. [...] het bemoedigt toch."

Troost geeft zin
"Het is eigenlijk een heel onprofessioneel woord, "troost" zegt Leo Gualthérie van Weezel met een verbaasde glimlach. 'Onprofessioneel' voor de psychiater die hij is. en klaarblijkelijk net zozeer voor de hele wereld van de psychiatrie en psychologie. rouw, verdriet, pijn, leed: er zijn bibliotheken over volgeschreven [...] Maar de [...] hits op het trefwoord 'troost' leveren bij Google vooral namen op van mensen die zo heten; [...] De lacune in geschrifte over 'troosten, hoe doe je dat?' wordt ruimschoots geodgemaakt binnen de joodse traditie. [...] Troosten is iets voor mensen onderling."

Intermediair, december 2012.

Meer over troost:

Troost vragen, geven en ontvangen, Riekje Boswijk-Hummel; De Toorts B.V., Uitgeverij, ISBN : 90 6020 794 7.
Niet specifiek over verlies en rouw op het werk, maar wel het standaardwerk over troost:
"Wat doe je als je verdrietig bent? Ga je naar iemand toe om je te laten troosten of durf je dat niet en verwerk je je verdriet liever in je eentje? En andersom: hoe ga je om met iemand die pijn heeft en verdrietig is? Probeer je zijn problemen op te lossen of durf je zijn verdriet aan te horen en hem te troosten? Wat is troost eigenlijk? [...] Zeer inspirerend zijn de praktische aanwijzingen aan het eind van het boek, die ertoe kunnen bijdragen dat er zowel in de intieme als in de meer oppervlakkige of collegiale relaties minder (pijnlijke) misverstanden ontstaan."

Troost voor werkende mensen, Business Contact, Jeroen Busscher, ISBN 9789047002253.
Ook over troost, wel specifiek voor op het werk:
"Managementadviseur Jeroen Busscher ging op zoek naar de vraag hoe hij troost zou kunnen bieden aan mensen die lijden. [...] Busscher onderzoekt en analyseert het lijden, en wil tot slot troost bieden. [...] Het gaat om erkennen en herkennen, om wat meer licht op de zaak werpen, niet zozeer om oplossingen bieden. Iemand redden doe je voor jezelf, troost bieden doe je voor de ander."