Rouwverlof en waakverlof?
Terug

In Nederland is er wettelijk niets geregeld rondom 'rouwverlof' of 'waakverlof'.

Werken en rouw-ver-werken: zin en onzin van rouwverlof, Christian Medical Fellowship (CMF) Nederland, Dr. Edith Plantier,
"Ik mag dan wel enige deskundigheid hebben op het gebied van rouwprocessen, maar wanneer je eigen partner ten dode toe ziek wordt, wordt opeens alles anders. Vorig jaar is mijn man overleden. De laatste paar maanden ging hij zo achteruit dat hij ziekenhuis in ziekenhuis uit moest. Hij had in toenemende mate verzorging en verpleging nodig. Voordat je toekomt aan emotionele rouwverwerking, heeft een ieder in deze situatie vele praktische problemen die gewoon opgelost moeten worden."

Erken recht op zorg voor stervende, Trouw, Daan Westerink, 24 april 2008.
"Veel werkgevers doen niet moeilijk over waakverlof. Toch kan een wettelijke regeling geen kwaad."

Rouwverlof tegen ziek worden, Trouw 28 januari 2006, Kokkie Jonkers
"sommige privé-omstandigheden raken je zo dat je ze niet bij het dichttrekken van de voordeur thuis kunt laten liggen en op je werk aangekomen even een ander mens wordt"

Waken is een heftige levenservaring, palliatievezorg, Marinus van den Berg, januari 2006
"Er is een groeiend aantal verlofregelingen, zoals kraamverlof, zorgverlof, kortverzuimverlof, calamiteitenverlof en rouwverlof. De Wet Arbeid en zorg maakt kort verlof opnemen mogelijk. Enkele ervaringen om mij heen zijn voor mij aanleiding om stil te staan bij "waakverlof". Dat verlof is nodig om te waken bij een stervende."

Rouwverlof naar behoefte, Jolanda Pikkaart.
"Leidinggevenden kunnen teams of afdelingen voorbereiden op de terugkeer van een rouwende collega, zodat zij weten hoe ze iemand op kunnen vangen."