Hoe je verlies te boven komt...
Terug

"Het overlijden van een dierbare, het faillissement van je zaak, het moeten opgeven van een kinderwens. Bij ingrijpende verliezen worden we overspoeld door emoties waar we nauwelijks vat op krijgen. Volgens rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers is verdriet te dragen als je er op een betekenisvolle manier mee om leert gaan.

[...]

Bij rouwen denken mensen algauw aan een overlijden, maar dat hoeft niet. Je kunt ook rouwen om een verbroken relatie, faillissement van je bedrijf, ongewenste kinderloosheid, of om een handicap die je hebt opgelopen tijdens een ongeluk. Alles wat je onherroepelijk kent kwijtgeraakt of waarvan je je beseft dat je het nooit zult hebben, kan verdriet veroorzaken.

[...]

"Een van de dingen die vaak worden beweerd is dat je niet om je verdriet heen mag, en dat je die emotie zo snel mogelijk moet aangaan. Maar uit onderzoek is gebleken dat het soms juist goed is om je verdriet tijdelijk te vermijden, door je bijvoorbeeld op je werk te richten. Een baan biedt structuur en houvast, en geeft je ruimte om een bodem te leggen waarop je het verdriet op een later tijdstip dragen kunt." "

Interview met Riet Fiddelaers-Jaspers in Margriet, september 2011.