Eerder dood door vroeger stoppen met werken?
Terug

Onderzoeken zijn gebaseerd op statistische bewerking van de uitkomsten en resultaten van groepen. in dit geval wijst de statistiek uit dat mensen die eerder stoppen met werken, ook eerder dood gaan. Maar is er ook een oorzakelijk verband en wat is dat verband dan precies? Dat blijkt in de praktijk lastig te zijn. Want mensen kunnen door verschillende oorzaken eerder stoppen met werken. Doordat het niet meer gaat bijvoorbeeld. Is daarvoor wel gecorrigeerd in de onderzoeken? De wetenschappers zijn het (weer) niet helemaal eens.

Hieronder twee artikelen die beweren dat vroeger stoppen met werken leidt tot eerder dood gaan en een artikel dat het tegendeel beweert:

Eerder overlijden door vervroegd pensioen!, door Henk Strating, op HS Arbeidsvoorwaarden
"[...] over de relatie tussen eerder stoppen met werken en gezondheid. De strekking van dat artikel was dat eerder stoppen met werken gezondheidsproblemen geeft, terwijl langer doorwerken de kans op een gezonde oude dag juist vergroot.[...]Wetenschappers aan de Universiteit van Zürich hebben op basis van Oostenrijkse statistische gegevens berekend dat mannen boven de 50 jaar gemiddeld per jaar dat zij vervroegd stoppen met werken 7,5 maand korter leven! De onderzoeksresultaten zijn gecorrigeerd voor de mogelijkheid dat werknemers die eerder stoppen met werken minder gezond zouden zijn dan werknemers die langer doorwerken."

Eerder met pensioen, ook eerder dood, bron: NRC.Next, door Kees Klinkhamer en Sweder van Wijnbergen.
"Onderzoek wijst uit dat vervroegde uittreders vaak eerder dood gaan, dus waarom langer doorwerken zo tegenhouden"

Het is wel even wennen, maar dan..., bron: NRC.next, door Wim Kohler.
"De heersende opvatting is dat het pensioen de dood dichterbij haalt. Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen zich na hun pensioenering beter voelen."